Koren Zonder Kaf: een grensoverschrijdende samenwerking tussen koren.

Koren Zonder Kaf is een koorevenement, georganiseerd door de dirigent en leden van EnCORe, en is in 2016 aan zijn vijfde editie toe. Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot een grensoverschrijdende samenwerking tussen Zeeuwse en Vlaamse koren. Deelnemende koren krijgen hierbij de kans om zich binnen hun eigen repertoire te profileren in één van de beste akoestische zalen uit de regio. Ze worden door een gastheer van EnCORe ontvangen, rondgeleid en begeleid tot op het podium.

Koren Zonder Kaf staat voor een collegiaal verband tussen verschillende koren. Vaak heerst er niet alleen binnen de koorwereld onderling, maar ook tussen andere muziek- en culturele verenigingen een strijd. We beschouwen elkaar een beetje als concurrentie… We zeggen bijvoorbeeld: “Ons koor zingt leukere liedjes…, ons koor doet leukere bewegingen…., het niveau van ons koor ligt veel hoger…., ons koor zingt valser….”

Het is als een virus dat zich binnen het verenigingsleven profileert en wordt in de naamverklaring als het “het kaf”aanzien. Betreurenswaardig dat veel gezelschappen elkaar op deze manier beoordelen en veroordelen. Laat Koren Zonder Kaf een remedie zijn tegen dit virus dat andere koren zou kunnen motiveren om op meerdere vlakken te participeren.

Een concert met een Speciaal Karakter.

Dit jaar zal Koren Zonder Kaf in het teken staan van het naderende Kerstfeest.

De liederen die ten gehore zullen worden gebracht zullen allemaal direct of indirect iets met Kerstmis te maken hebben.

Vocaal Ensemble EnCORe heeft hard gerepeteerd op een aantal speciale kerstliederen. Geen standaard kerstliederen zoals we die allemaal kennen, maar met een jazzy of Amerikaans-Engels karakter.

Dit jaar zullen er weer koren te gast zijn die we niet eerder gezien hebben, maar ook koren die gelieerd zijn aan Vocaal ensemble EnCORE.

Nieuwe gasten zijn dit jaar op Zaterdagavond Shantykoor Zuid West 10 en op Zondagmiddag Gemengd koor Cum Splendore .

Shanty Koor Zuidwest 10 komt uit Terneuzen en de naam zegt al genoeg. Het is een muzikale Zuid-Westerstorm met windkracht 10 als ze een muzikaal optreden gaan verzorgen.

Amusement:
Is niet zomaar een standaard shantykoor uit Terneuzen en het is niet alleen een gemengd koor bestaande uit 25 leden dat de maritieme volksmuziek hoog in het vaandel heeft, maar ze brengen ook nog eens amusement en show!
Elke week wordt er trouw gerepeteerd en het resultaat is duidelijk te horen en te zien tijdens een optreden.

Bij ieder optreden wordt er ook een beroep gedaan op het publiek om daar waar het kan mee te laten zingen.

Muzikanten
Zuid West 10 wordt muzikaal begeleid door een eigen groep muzikanten.
Een keur aan instrumenten worden door hen bespeeld, onder andere accordeon, gitaar, basgitaar, mandoline, viool, fluit, mondharmonica enz.
Bij elk nummer zorgen zij voor een vakkundige, overtuigende en -indien nodig- gevoelige manier van begeleiden.

Muzikale leiding.
Zowel koor als muzikanten staan onder deskundige leiding van een dirigent. Haar vakmanschap, haar scherpe oor en strenge hand brengen het beste in de koorleden en muzikanten naar boven.
Zij voorziet het koor van meerstemmige samenzang en stimuleert tevens de eigen inbreng van muzikanten en zangers.                                                                                                              

Gemengd Koor Cum Splendore

Dit koor is een gast uit het Belgische Sint Amandsberg en staat onder leiding van Liselotte Sels. Ze geven jaarlijks diverse concerten en nemen deel aan verschillende Muzikale  projecten in de regio Gent en ver daarbuiten.

Het koor is opgericht in 1992 en ze houden zich niet vast aan één stijl meer hun repertoire gaat van oude muziek toto Nieuwe composities met hier en daar een beetje wereldmuziek of een uitstapje in het lichtre Genre.  

In 2007 nam Liselotte Sels het dirigeerstokje over van Paul Ascoop. Onder haar leiding bracht Cum Splendore o.m. een tweede Valentijnsconcert, twee ‘Picknickconcerten’ waaronder een benefiet voor Leraars Zonder Grenzen in Afrika, een Kerstconcert in samenwerking met het 2de Couplet uit Eeklo, een Kerstconcert in samenwerking met Collegium Musicum, een Theeconcert en een Lenteconcert.

Cum Splendore was in 2009 en 2010 ook te horen op de bootjes van Odegand, de jaarlijkse opener van het Festival van Vlaanderen in Gent.

Kortom, wij kunnen hiervan een muzikale verrassing verwachten.            

The Dow Singers en Mannenkoor Corrente zijn  koren die al eerder reeds bij ons een optreden  bij Koren zonder Kaf gegeven hebben.

The Dow Singers staan net als  Vocaal Ensemble EnCORe onder leiding van Bram De Waele.
Praktisch alle leden zijn oud-personeelsleden van Dow Terneuzen die hun passie hebben gevonden in zingen. Hun repertoire is zeer gevarieerd las een heerlijke mix van klassiek en modern tot en met hollandse meezingers. Dus laat je door hen verassen op Koren zonder Kaf .

Mannenkoor Corrente is een koor dat net als Vocaal ensemble EnCORe deel uit maakt van het Verenigd Korenrijk. Dit is een initiatief van Bram de Waele om koren ook van over de grens dichter bij elkaar te brengen en optimaal samen te werken. Uit die gedachte is ook mannenkoor Corrente opgericht onder leiding van Pascal Lestaeghe.
Het koor houdt van muzikale romantiek en dramatiek, eigen aan een land als Italië. Daarom werd gekozen voor de naam “Corrente”, dat in het Italiaans “bruisende stroom” betekent. Dat wil deze mannengroep namelijk zijn. Een bruisende waterval van melodieën. U herkent dat in de layout van hun website.
Hun briljanten koorklank en afwisselende repertoire zullen u zeker laten genieten.

 Mis deze Koren zonder Kaf niet en bestel hier je kaarten:

Memorabele avond

Als initiatiefnemers van deze ideologie reiken we de hand naar alle onafhankelijke muziekverenigingen die bereid zijn samen te werken tot het welslagen van een succesvolle memorabele avond. We delen tenslotte dezelfde hobby, liefde voor muziek en cultuur, passie voor zangkunst en koormuziek in het bijzonder.